Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Και πάλι για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια - Απάντηση σε ερωτήματα - Πως φτιάχτηκε και ποιοί το συντηρούν;

01-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην προηγούμενη αναφορά μας σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο που βρίσκεται στην γειτονιά μας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

16-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Κινηματογράφος, κρατημένος κι αυτός στην μνήμη των κατοίκων των Σεπολίων, βρίσκονταν στην καρδιά της γειτονιάς, στην οδό Δυρραχίου. Δεν είχε...

Ενδεικτικά παραδείγματα 32 σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που άνοιξαν με μεγάλα προβλήματα στις υποδομές τους, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη συνεδρίαση της 14/9 του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέσα στο καλοκαίρι και η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε αναδείξει και παλιότερα τα προβλήματά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι απόδειξη της πλήρους ταύτισης του δήμου με την πολιτική της κυβέρνησης, που οδήγησε στο άνοιγμα των σχολείων με προβλήματα στην υγιεινή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Είναι μια ενδεικτική λίστα ντροπής της πολιτικής τού «κάνουμε ό,τι μπορούμε»:

 • 51ο Δημοτικό (πλατεία Βάθης): Διαθέτει δύο αίθουσες περίπου 15 τ.μ., χωράνε με το ζόρι 15 παιδιά, συνθήκες με τις οποίες δεν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • 54ο & 55ο Δημοτικό (Λιοσίων): Ακατάλληλο για τη λειτουργία του 42ου ΓΕΛ, που μεταφέρθηκε αλλού. Η αίθουσα Πληροφορικής βρίσκεται στο υπόγειο. Τα πιο πολλά τμήματα είναι 25άρια.
 • 21ο & 165ο Δημοτικό (πλατεία Αμερικής): Μια πολύ μικρή αίθουσα έχει χωριστεί στη μέση. Δυο - τρεις αίθουσες βρίσκονται στο υπόγειο.
 • 32ο Δημοτικό (Αριστοτέλους): Σχεδόν όλες οι αίθουσες πολύ μικρές.
 • 14ο Δημοτικό (Νεάπολη, Εξάρχεια): Αίθουσες χωρίς παράθυρα.
 • 19ο Γυμνάσιο (Αγ. Μελετίου): Το κτίριο δεν έχει τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Δεν έχει πιστοποιητικό παθητικής πυροπροστασίας. Το κλιμακοστάσιο του τετραώροφου κτιρίου αντί για 1,40 μέτρα είναι 82 εκατοστά.
 • 36ο Δημοτικό (Λόφος Στρέφη): Αρκετές αίθουσες πολύ μικρές, τόσο που τον Ιούνη τμήματα των 17 παιδιών τα έσπασαν στα 3 για να χωρέσουν. Οι αίθουσες των δύο τελευταίων ορόφων πλημμυρίζουν όταν βρέχει. Οι τουαλέτες είναι σε τραγική κατάσταση, ενώ ο Σύλλογος Γονέων χαρακτηρίζει το σχολείο «υγειονομική βόμβα».
 • 70ό Δημοτικό (Ακρόπολη): Η αίθουσα υπολογιστών είναι μια παλιά μακρόστενη αποθήκη.
 • 2ο ΕΠΑΛ (Εξάρχεια): Αίθουσες σε παλιές αποθήκες και σε σκάλα που κλείστηκε για να γίνει αίθουσα.
 • 3ο & 9ο ΕΠΑΛ (Κολωνός): Κλειστή η αίθουσα εκδηλώσεων, γιατί βούλιαξε από σεισμό και δεν έχει επισκευαστεί ακόμα.
 • 39ο Γυμνάσιο & Λύκειο (Κυψέλη): Αίθουσες υπόγειες που δεν αερίζονται. Αίθουσες που χωρίστηκαν με γυψοσανίδες.
 • 26ο Δημοτικό (Κυψέλη): Αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες.
 • 38ο & 120ό Δημοτικό (Ανω Κυψέλη): Γίνεται μάθημα σε αίθουσα που ήταν αποθήκη, μικρή και χαμηλοτάβανη, δίπλα στον καυστήρα.
 • 12ο Γυμνάσιο (Πετράλωνα): Χρησιμοποιείται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που έχει σπάσει σε αίθουσες διδασκαλίας.
 • 56ο Δημοτικό (Ακαδ. Πλάτωνος): Αίθουσα διδασκαλίας σε ημιυπόγειο.
 • 27ο Λύκειο (Ακαδ. Πλάτωνος): Σχεδόν ολοκληρωτικά καμένη αίθουσα με κατεστραμμένα πατώματα, ταβάνια, τοίχους κ.λπ., για πάνω από μια πενταετία.
 • 6ο Ειδικό Δημοτικό (Παλαιό Βουστάσιο, Κολοκυνθού): Εχει δυναμικότητα για 35 παιδιά και σήμερα φιλοξενεί 65.
 • 113ο Δημοτικό (Λαμπρινή): Δύο αίθουσες πολύ μικρές, που έχουν γίνει από χώρισμα μεγαλύτερων, δεν χωράνε 15 παιδιά χωρίς αποστάσεις και φέτος θα έχουν τάξη με 17 παιδιά, αίθουσα Πληροφορικής ακόμα πιο μικρή...
 • 59ο Γυμνάσιο (Πατήσια): Πρώην αποθήκη στο ισόγειο χρησιμοποιείται ως αίθουσα, για τμήμα με 20 παιδιά, γιατί ενώ υπάρχει παιδί με καροτσάκι, δεν υπάρχει ασανσέρ για να εξυπηρετηθεί.
 • 7ο Νηπιαγωγείο (πλατεία Βαρνάβα): Υπάρχουν 32 παιδιά και μόνο μία αίθουσα για το νηπιαγωγείο (που συστεγάζεται με το 3ο Δημοτικό).
 • 140ό Νηπιαγωγείο (Σεπόλια): Φιλοξενείται σε μια αίθουσα του 144ου Δημοτικού Σχολείου και χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες και την αυλή. Λόγω έλλειψης χώρου, μέχρι τώρα τα 31 νήπια κάνουν συνδιδασκαλία.
 • 1ο Δημοτικό (Παγκράτι): Μεγάλο πρόβλημα στις τουαλέτες, υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για αποκατάσταση των προβλημάτων.
 • 34ο & 88ο Δημοτικό (Λαμπρινή): Σε μια πολύ μικρή αίθουσα, μακρόστενη και ακατάλληλη, θα κάνει φέτος μάθημα τμήμα με 17 παιδιά.
 • 24ο Γυμνάσιο & Λύκειο (Γκύζη): Οι 3 αίθουσες στο κεντρικό προαύλιο μεταμορφώθηκαν σε 4 μικρότερες, γκρεμίζοντας τους διαχωριστικούς τοίχους και φτιάχνοντας 3 νέους. Αποθηκευτικοί χώροι έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας.
 • Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο (Κέντρο Αθήνας): Είχε εξαγγελθεί η μεταστέγαση, όμως επειδή δεν έχουν γίνει οι εργασίες στο κτίριο της οδού Πρασσά, το σχολείο θα παραμείνει εκεί που ήταν και θα στριμωχτεί μαζί με το Μουσικό Σχολείο.
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"