Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Η ιστορία του εξ Αφρικής πιθήκου που εκτελέστηκε στα Σεπόλια το 1928

08-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Έχουμε κι εμείς οι σημερινοί Σεπολιώτες τα προβλήματά μας, αλλά αυτά δεν συγκρίνονται με αυτά που είχαν οι παλαιοτέρων γενεών...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Και πάλι για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια - Απάντηση σε ερωτήματα - Πως φτιάχτηκε και ποιοί το συντηρούν;

01-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην προηγούμενη αναφορά μας σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο που βρίσκεται στην γειτονιά μας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

16-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Κινηματογράφος, κρατημένος κι αυτός στην μνήμη των κατοίκων των Σεπολίων, βρίσκονταν στην καρδιά της γειτονιάς, στην οδό Δυρραχίου. Δεν είχε...

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», έδωσε συνέντευξη πριν λίγες μέρες σε ημερήσια εφημερίδα, μέσω της οποίας απαντά σε βασικά ερωτήματα για την Αθήνα και την οπτική της παράταξης που εκπροσωπεί.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει πως «η κοινωνική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή της Αθήνας. Με εργαλείο το κτιριακό απόθεμα του δήμου, μπορούμε να προωθήσουμε την κοινωνική κατοικία για νέα ζευγάρια, νέους επιστήμονες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Nα δημιουργήσουμε απαραίτητες κοινωξικές υποδομές, όπως είναι οι παιδικοί ασταθμοί».

Ο υποψήφιος δήμαρχος δηλώνει ότι «ως δημοτική Αρχή, θα δώσουμε βάρος στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων, στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, στην αναβάθμιση των σχολείων. Θε εργαστούμε για όλα αυτά που μπορεί να φαίνονται μικρά, όπως η καθαριότητα και το πράσινο, αλλά αποτελούν όρο αξιοπρέπειας για χιλιάδες πολίτες».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει πως η Αθήνα χρειάζεται μαι μεγάλη συμμαχία για να μπορέσει να αλλάξει. «Αυτή η συμμαχία δεν περιορίζεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινάει από τις γειτονιές. Θα δουλέψουμε μαζί με κάθε πολίτη, με κάθε κίνηση γειτονιάς, με κάθε σύλλογο που θα διεκδικήσει την αλλαγή», τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Στέργιο Ζιαμπάκα:

● Η «μάχη» για τον Δήμο Αθηναίων είναι πρώτα και κύρια πολιτική ή αποκλειστικά αυτοδιοικητική και ακομμάτιστη;

Η Αθήνα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας και ταυτόχρονα μια ευρωπαϊκή μητρόπολη. Από αυτή τη σκοπιά, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ειδικά σήμερα, που σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε καθαρά τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικές κατευθύνσεις. Από τη μία ο φόβος, το μίσος και η ασυδοσία της αγοράς, από την άλλη η αλληλεγγύη, η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Εδώ βρίσκεται και η πολιτική σημασία αυτών των εκλογών που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει.

● Υπάρχουν κάποια διλήμματα που θα ιεραρχήσετε ψηλά κατά τον προεκλογικό σας αγώνα; Σε ποια ζητήματα θα καλούσατε τους υπόλοιπους υποψήφιους να πάρουν θέση;

Στην Αθήνα υπάρχει ανάγκη για ουσιαστικές τομές, με κυρίαρχο στοιχείο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Θέλουμε μια πόλη που θα απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε περαστικούς καταναλωτές.

Η κοινωνική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή της Αθήνας. Με εργαλείο το κτιριακό απόθεμα του δήμου, μπορούμε να προωθήσουμε την κοινωνική κατοικία για νέα ζευγάρια, νέους επιστήμονες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να δημιουργήσουμε απαραίτητες κοινωνικές υποδομές, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Δυστυχώς, αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι μια διαφορετική «αξιοποίηση», μέσα μάλιστα από έναν πολύ ακριβό διαγωνισμό για την εξεύρεση συμβούλου, με συνολικό κόστος 7,6 εκατομμυρίων.

Αν δεν αλλάξει το συγκεκριμένο σχέδιο, η πόλη θα το «πληρώσει πολύ ακριβά». Το δίλημμα είναι καθαρό για όλους μας: κοινωνική αξιοποίηση ή real estate;

Ταυτόχρονα, τα τρία βασικά έργα του σχεδίου της ανάπλασης πρέπει να προχωρήσουν. Αναφέρομαι στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και στην ανάπλαση του χώρου γύρω από το Πολυτεχνείο και το Μουσείο.

Η σημερινή δημοτική Αρχή επέλεξε μια στάση σύγκρουσης και μη συμμετοχής, που μόνο κακό κάνει στην Αθήνα.

● Η απλή αναλογική προωθεί τις συνεργασίες. Στην περίπτωση που εμφανιστεί μια τέτοια αναγκαιότητα στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, θα παίρνατε σχετικές πρωτοβουλίες ή θα ανταποκρινόσαστε σε προσκλήσεις άλλων παρατάξεων; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία, για να μπορέσει να αλλάξει. Αυτή η συμμαχία δεν περιορίζεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινάει από τις γειτονιές.

Θα δουλέψουμε μαζί με κάθε πολίτη με κάθε κίνηση γειτονιάς, με κάθε σύλλογο που θα διεκδικήσει την αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια δημοτική Αρχή που θα ξέρει να ακούει, που θα έχει ρίζες στις γειτονιές της Αθήνας και δεν θα είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του δημαρχείου.

Αυτή η δυναμική προφανώς πρέπει να εκφραστεί και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Με συνεργασίες που θα στηρίζονται σε καθαρούς προγραμματικούς άξονες.

Η εσωτερική νομή μικροεξουσιών δεν αφορούν τη ζωή της πόλης, ούτε και εμάς. Για να επιστρέψω όμως και στο προηγούμενο ερώτημα, δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας και διαλόγου με αυτούς που σπέρνουν το μίσος.

Οι γειτονιές μας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί και ελπίζουμε να το κατανοήσουν γρήγορα όλοι οι συνδυασμοί.

● Στην πρώτη σας ομιλία ως υποψήφιος, αναφερθήκατε στα φαινόμενα τύπου Airbnb. Να περιμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες;

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι όντως μέσα από το real estate και το Airbnb γίνονται σημαντικές αλλαγές στην πόλη.

Εχουμε δει γειτονιές της Αθήνας που αλλάζουν πολύ γρήγορα χαρακτήρα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να συζητήσουμε για το πλαίσιο και τους κανόνες και να μην το αφήσουμε στους αυτοματισμούς της αγοράς.

Χρειάζεται εδώ ένα καθαρό όριο που δεν θα επιτρέπει π.χ. την αγορά δεκάδων διαμερισμάτων από επιχειρήσεις real estate και τη μετατροπή της «βραχυχρόνιας» μίσθωσης σε κύρια οικονομική δραστηριότητα. Εχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα στο θεσμικό πλαίσιο, δουλειά μας είναι να διεκδικήσουμε να μπουν οι προϋποθέσεις που θα προστατεύουν το δικαίωμα στην κατοικία.

● Τα σημάδια της κρίσης είναι ιδιαίτερα εμφανή στην Αθήνα. Ποια κοινωνική πολιτική απαιτείται από μια δημοτική Αρχή;

Αν ζεις σε μια γειτονία σαν τα Πατήσια, ξέρεις ότι η απουσία του δήμου δεν γεννήθηκε από την κρίση. Αποτελούσε την κανονικότητα. Διαρκώς έβλεπα διάφορα σχέδια δημιουργίας ελεύθερων χώρων να ακυρώνονται μέσα σε μια νύχτα από την ανέγερση πολυκατοικιών. Γνωρίζω πολύ καλά πώς είναι να μην υπάρχει μια παιδική χαρά και ταυτόχρονα να βλέπεις οικόπεδα δεσμευμένα, περιφραγμένα και αναξιοποίητα.

Ως δημοτική Αρχή, λοιπόν, θα δώσουμε βάρος στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων, στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, στην αναβάθμιση των σχολείων. Θα εργαστούμε για όλα αυτά που μπορεί να φαίνονται μικρά, όπως η καθαριότητα και το πράσινο, αλλά αποτελούν όρο αξιοπρέπειας για χιλιάδες πολίτες.

Για όλα αυτά δηλαδή που μπορεί να δει και να ακούσει μια δημοτική Αρχή, αν έχει το βλέμμα στραμμένο στις γειτονιές και όχι προς την πλατεία Συντάγματος και την κεντρική πολιτική σκηνή.