sepolia logo

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ξεκίνησαν σήμερα (6/11/23) νωρίς το πρωί τα συνεργεία του εργολάβου να κόβουν τα δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων, με την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Κάτοικοι που αντιδρούν στον σχεδιασμό της κατασκευής του μετρό στην πλατεία και στο κόψιμο των 70 δέντρων συγκεντρώθηκαν και διαμαρτύρονταν. Δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια, με τραμπουκισμούς από την πλευρά των αστυνομκών δυνάμεων και περιορισμένη ρίψη χημικών.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε σχετικά:

«Τι υποκρισία, ενώ όλοι προεκλογικά κόπτονται για το πράσινο και τους ελευθέρους χώρους στην πόλη, μετεκλογικά και στο όνομα «καλού σκοπού» να κόβονται δέντρα και να αναιρείται ο χαρακτήρας των ελεύθερων χώρων στην πόλη. Σήμερα, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, συνεργεία της ανάδοχης εταιρείας κόβουν δέντρα δεκαετιών στην πλατεία Εξαρχείων, με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Είναι ο χώρος στον οποίο προγραμματίζεται η έξοδος του νέου σταθμού του μετρό.

Είχαμε πει από την αρχή ότι η πόλη στο κέντρο της χρειάζεται και πράσινο και Μετρό και πλατεία στα Εξάρχεια. Οι εναλλακτικές δυνατές χωροθετήσεις, όπως στην οδό Τοσίτσα, πρέπει να εξεταστούν. Οι όποιες εργασίες θα πρέπει να σέβονται την ανάγκη για διαβούλευση, καθώς και για ολοκληρωμένο σχεδιασμό των μεταφυτεύσεων που θα διασφαλίζει την ανάγκη της γειτονιάς για ελεύθερο χώρο και πράσινο.

Η κυβέρνηση και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία των δημοτών της πόλης και να μην δημιουργούν τετελεσμένα πριν την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από την νέα αρχή στις 1.1.2024. Είναι η δεύτερη μεθόδευση μετά την υπόθεση της Βασιλίσσης Όλγας».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ενω ο νεοκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα, σε ανάρτησή του στο facebook, δήλωσε:

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης. Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους. Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή»

Αργότερα σήμερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Πέτρος Κωνσταντίνου, κατέθεσαν μήνυση για την κοπή των δέντρων, για την οποία οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι γίνεται χωρίς άδεια, ενώ το ενδεχόμενο να καταθέσουν μηνύσεις εξετάζουν η Ρωξάνη Μπέη αλλά και ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, πήγε στην πλατεία Εξαρχείων και ζήτησε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να μιλήσει με τον εργολάβο και να του επιδειχθεί η άδεια για την κοπή των δέντρων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν του επέτρεψαν να μιλήσει με τον εργολάβο και έτσι ο Νάσος Ηλιόπουλος όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσαν ότι θα καταθέσουν μηνύσεις.

Εγκαταστήστε την εφαρμογή android SEPOLIA.NET